Personal Shopping & Styling

Categorie
Interieurinrichting, Kleuradvies, Make-over
Over dit project

Opdracht:
Personal shopping voor accessoires en styling van de leefruimte van een landelijke woning.

Idee:
Het creëren van een robuuste, stoere, maar toch warme en landelijk-eigentijdse sfeer was hier de uitdaging. Al voordat ik in beeld kwam kozen de bewoners voor de stoffen loungebank en meubels van oud verweerd hout, helemaal op maat gemaakt. Toen zij de meubels eenmaal hadden geplaatst misten ze toch nog sfeer, het was opeens wel erg veel hout bij elkaar allemaal. Om het geheel ‘op te smukken’ hadden ze al enkele miskopen gedaan met accessoires, zonde. Want hierdoor stond de gekozen stijl niet meer zo stevig als zij hadden gehoopt en begon het volgens dochterlief zelfs op een wat samengeraapt geheel te lijken.

Zij schakelde dan ook mijn hulp in voor een stijladvies en “hands-on” aanpak, om nog meer valkuilen te voorkomen. Niets mis met een persoonlijke toets uiteraard, integendeel. Maar deze mensen vonden het toch nog best wel een ding om het interieur te creëren zoals ze dat voor ogen hadden. Na bezoek van de woning ben ik samen met dochter Vera, met het gegeven budget van moeder, op pad gegaan voor planten, accessoires en sfeermakers, om vervolgens de leefruimte helemaal mee af te stileren.

Voor de styling was het idee om enkele eyecatchers te zoeken zoals kruiken en potten met tekenen van de tijd, gecombineerd met verweerde kistjes en ‘levend groen’. Daaraan toegevoegd stoere industriële verlichtingselementen en voor het contrast enkele zachte materialen in tapijt, kussens en gordijnen. De kleuren in de ruimte mochten wat meer gaan ‘spreken’ om het geheel minder sober aan te doen voelen, dus ook daarmee is in de keuze voor accessoires rekening gehouden.

Resultaat:
De rust en sfeer van het platteland zijn nog steeds voelbaar, maar het resultaat straalt meer warmte uit. Deze warme en rustieke, doorleefde sfeer is gecreëerd d.m.v. een combinatie van de bestaande stoere houten meubels, een vloer met licht verweerde look, een lichte kleur op de wanden in combinatie met een accentbehang achter de bank met oneffen look, waar nog een oud paneeldeurtje tegenaan geplaatst is om de wand wat ‘te breken’. Een in materiaal contrasterend zacht aaibaar vloerkleed geeft de leefruimte tevens meer warmte, waar het plateau met theelichtjes uiteraard ook een bijdrage aan levert ’s avonds.

In deze leefruimte zit het ‘m uiteindelijk in de details van het geheel: De basistinten voor het interieur zijn wit, grijs, taupe, zand en ‘greige’ gebleven. Details in accessoires zijn gekozen in een combinatie van fris blauw en roestbruin, aansluitend op de kleuren die subtiel terugkomen in het textiel van de loungebank (op de foto’s niet te zien). Alle kleuren sluiten nu goed op elkaar aan en de materialen contrasteren mooi qua uitstraling met elkaar. Hout blijft het hoofdmateriaal in dit interieur. Het geheel is echter wel in een eigentijds jasje gestoken met de gekozen kleuraccenten en toevoeging van de nodige planten in huis.
De kamerplanten brengen het overwegend houten interieur echt tot leven.
De robuuste stoere lamp in de hoek naast het tv-dressoir is een echte eyecatcher. Het zwarte metaal en de ronde vorm staan in contrast met het houtwerk. De ronde vorm keert weer terug in de bijzettafeltjes.

Tot slot is ‘groot’ hier het toverwoord dat ik deze mensen heb willen meegeven. Door grote items en woonaccessoires in het interieur te gebruiken (in plaats van allemaal kleine), en de kleinere elementen te klusteren, is er meer rust en ruimte gecreëerd. Zo wordt voorkomen dat het interieur te rommelig of te romantisch wordt.